Vincular el canvi de condicions d’hipoteca a la contractació d’una assegurança, una pràctica prohibida

Qui ha contractat una o més assegurances amb el banc en qüestió a l’hora de comprar-se una vivenda? A qui han ‘obligat’ a firmar alguna pòlissa perquè la hipoteca li sortís més econòmica? Segur que sou moltes les persones les que esteu fent que ‘sí’ amb el cap. Doncs és important saber que ara aquesta pràctica no és possible.

I és que el Consell de Ministres va aprovar a finals de l’any 2022 el Pla de Rescat Hipotecari, que recull entre les mesures la prohibició expressa de vincular el canvi de condicions hipotecàries a la contractació d’una assegurança. Una notícia que el Col·legi de Mediadors d’Assegurances va acollir “molt satisfactòriament”.

Segons aquest reial decret, en cap cas la modificació de condicions comportarà el cobrament de despeses o comissions, excepte la prima del contracte de l’assegurança, ni podrà comercialitzar-se junt amb un producte vinculat o combinat, com les assegurances.

Aquesta pràctica il·legal és una demanda llargament reivindicada pel Col·legi de Mediadors des de fa més de dos anys, amb una intenció clara: aconseguir que es respecti la llibertat dels clients i la competència, davant l’aprofitament de la banca de la seva posició dominant en el moment de sol·licitar un crèdit o una hipoteca.

 

Més de 100 denúncies

Aquesta mala praxi acumula més d’un centenar de demandes judicials a tota Espanya. Majoritàriament, recauen sobre el Banc Sabadell, CaixaBank i el Banc Santander. Per tant, i davant el volum de denúncies, no parlem ni d’un fet casual, ni d’un fet aïllat. “És un modus operandi que, tot i anar a la baixa, encara es manté d’una forma molt subtil”, apunten des del Col·legi de Mediadors.

Cal recordar que la mala praxi no és solament aquesta vinculació il·legal, sinó que en moltes ocasions, el client paga un preu més alt que el del mercat o bé rep unes cobertures per sobre de les seves necessitats reals. I tot a llarg termini, ja que el més habitual és que aquesta assegurança s’allargui durant tots els anys que es perllongui el pagament de la hipoteca; pagant una única prima o bé finançant-ho amb la hipoteca.

 

Laura Biela 

www.lleidadiari.cat

 

 

Font imatge: pixabay.com

 


Compartir